Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Extreme Striping

Πρέπει να ξεκινήσω κλισέ.. Πρέπει..

ΜΗΝ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

το crew του Κπήπου της Εδεμ είναι εκπαιδευμένο (2 χρόνια μοναστική ζωή στη λίμνη Ταγκανίκα) και έχει αντιμετωπίσει πολλές δύσκολες αναπάντεχες περιπτώσεις..

Δε θες αντι για καλό να κάνεις κακό. Και αν δε διαθέτεις και χέρι ταλαντούχο (3 x αλελλούια για τον τιτανομέγιστο Κ. και το μαγικό χέρι του), τότε καλύτερα να πας ελεγχόμενα και σιγά σιγά..

Δε θέλω να πω τπτ άλλο τώρα.. τα σχόλια δικά σου:


Ναι, να σου εξηγήσω.. δεν είναι αυτό που φαίνεται..

Τόσα χρόνια που κάνουμε στρίπινγκ χρησιμοποιούμε τα ίδια εργαλεία. Δλδ το ίδιο μπολάκι απο το μπλέντερ.. όταν ξεκινήσαμε οι θηλυκές ήταν μικρούλες, τσαχπίνες και φοβισμένες.
Πέρασε ο καιρός, μεγάλωσαν τα κορίτσια και φορά με τη φορά έμαθαν τη διαδικασία.
Οπότε εδώ έχουμε μια περίπτωση στην οποία η Ρίγα έχει μεγαλώσει τόσο που στο μπολάκι είναι τσίμα τσίμα, μούρη κολλητά με πλαστικό και ουρά επίσης.

Με το που τη βάλαμε μέσα στρεσαρίστηκε, δε χώραγε και καλά, της βγήκανε τα ένστικτα τα προστατευτικά, τα επιβίωσης, τα τρελά και υποτροπίασε..
Χτυπήθηκε προσπάθησε να αποφύγει το πιάσιμο και έδωσε το υπέρτατο σάλτο μορτάλε με τριπλό τόλουτς στον αέρα, που θα έπαιρνε το δίχως άλλο 10 απο τον κ. Κωστάλα.

Με το που πιάνει χαλί (πρόσεξε οτι έχω μαζέψει το χαλί και έχω στρώσει πετσέτες παντού ΕΚΤΟΣ απο αυτό το μικρό μισό τετραγωνικό.. έλεος δλδ), σοκαρίζεται και δεδομένου οτι νιώθει πως ήρθε το τέλος της προσπαθεί με την υπέρτατη αυτοθυσία να σώσει τα μωρά της και τα φτύνει πάνω στο χαλί. Τα μισά.. γιατί τα άλλα μισά τα έτφυσε μέσα στο μπολάκι.

Το θέμα είναι οτι παρόλα αυτά σώσαμε όλα τα μωρά (25) εκτός απο 2-3.. :(
Και τόσο καιρό ζούνε όμορφα και φυσιολογικά -αν εξαιρέσεις λίγα κρόσια που μεγαλώνουν αντι για ουρά- στο πάρκο τους κοντά στη μαμά και μακριά απο τα δόντια του μπαμπά!

Happy End




Υ.Γ. ε όχι να πιστέψεις και τη φάση με τα κρόσια!! έλεος είσαι..

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Πάρκα για νεογέννητες κιχλίδες

Λοιπόν υποθέτω κατάλαβες το στρίπινγκ και κάπου τώρα περιμένεις τη θηλυκιά σου να φουσκώσει καλά για να τη βοηθήσεις να γεννήσει.

Ωραία.

Πολύ καλά.

Πες τώρα οτι τα έβγαλες τα ψαράκια. Που θα τα βάλεις μωρέ;;
Βιάστηκες.. και δε ψώνησες το κατάλληλο παρκάκι απο τα ειδικά καταστήματα..
να σαν αυτό


το παίρνεις σπαστό και το συναρμολογείς σε 1' πολύ εύκολα.
Μετά το προσαρμόζεις σε όποιο σημείο του ενυδρείου θέλεις και βολεύει





βάζεις μέσα και τα ψαράκια σου και είσαι άνετος.. έχουνε νερό κατάλληλο, θερμοκρασία κατάλληλη, φαγάκι συνέχεια, τη μαμά κοντά και είναι προστατευμένα απο όποιον θέλει να τα πειράζει.. ε φαντάσου  έναν μέσο τριαντάρη το 2011.. ίδιο πράγμα. 


Βέβαια επειδή σε ξέρω και δε κρατιέσαι, πες οτι χρειάζεσαι άμεσα ένα πάρκο για τα μικρά, και δεν υπάρχει τίποτα ανοιχτό να ψωνίσεις.. μην πανικοβάλεσαι κάναμε την πατέντα και σου τη χαρίζω να σε βγάλω απο τη δύσκολη θέση!
Πάρε ένα πλαστικό ποτηράκι μιας χρήσης και κόψε προσεκτικά τον πάτο του.
Μετά πάρε ένα τούλι απο ξεχασμένη μπομπονιέρα του τρίτου σου ξαδέρφου που παντρεύτηκε το καλοκαίρι και δε πήγες αλλά μπομπονιέρα βρήκες να φας, και κόψε 2 κομμάτια τύπου στρογγυλά.
Τέλος προσάρμοσε τα κομμάτια τούλι (ή τουλουμπάνι ακόμα καλύτερα) στις άκρες του ποτηριού με λαστιχάκια και είσαι έτοιμος!





Σου κάνω και οικονομία μέσα στην κρίση.. άρε αναγνωστάρα μου όλα για σένα..!

και μιας που δε διαβάζει κανείς, ΚΑΝΕΙΣ όμως, δε βαριέσαι.. όλα για μένα..!

Η καρδιά της φύσης..

χωρίς σχόλια και πολλά πολλά..
πάρε το μεγαλείο της καρδιάς της φύσης




ειλικρινά δε το πείραξα καθόλου..!
όπως το έσπασα το βλέπεις



τώρα δε το βλέπεις πια..
το φαγα

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Striping

Δε θέλω να σου πω τεχνικές λεπτομέριες ακόμα..
απλά δες το:


Η Μέλοου είναι.. μαμά για άλλη μια φορά!
ξέρω φαίνεται λίγο κάπως μιας και το ψαράκι δεν είναι οδοντόκρεμα να το ζουλάς και να βγάζει, αλλά είναι ένας τρόπος που τη στρεσσάρει μεν σώζει όλα τα μωρά δε!
Θα σου εξηγήσω κόλπα άλλη ώρα..
Είναι τέλειοοοοοοο (3 x αλελούια για τον μεγάλο Κ.) 

Τη νιώθεις τη κιχλίδα??

Έλα να σου πω..
καταρχάς ηρέμησε και μη τρελαίνεσαι με τα ψαράκια!

Θέλω να σου πώ 2-3 τρόπους να διαβάζεις τις συμπεριφορές μέσα στο ενυδρείο σου.
Να τη νιώθεις τη κιχλίδα μαζί ζείτε στο κάτω κάτω!

Συμπεριφορά 1:
όταν οι κιχλίδες σου νιώθουν απειλή, ή όταν δεν έχουν προσαρμοστεί κοινωνικά μέσα στο ενυδρείο, ή όταν θέλουν να δηλώσουν υποταγή σε κάποιο άλλο ψαράκι μέσα στο ενυδρείο τότε.. αλλάζουν την εμφάνισή τους μιας και φωνή δεν έχουν!
(αλήθεια αν είχανε πώς θα ήτανε?? στείλε μου λίγο σχόλιο ξέρω οτι ξέρεις!)

για παράδειγμα δες τον Μπλοκ ο οποίος είναι το δεύτερο κυρίαρχο ψάρι και όταν κάνει τον αλέκο ξασπρίζει.. ξεθωριάζει εντελώς!
Εδώ π.χ. το παίζει αλέκος γιατί ζευγάρωνε ο Πάσσαρης και όλο το ενυδρείο είχε ταραχή:



Εδώ είναι στα πάνω του, στα φόρτε του, στα ωραία του, στα καλύτερά του, ελέγχει τη φάση και φαίνεται!:



Φαντάσου όταν τον αγοράσαμε τον πήραμε για θηλυκό και ήτα μονόχρωμος και κατακίτρινος. Μετά απο αρκετό καιρό με το που ζύγισε τη φάση στο ενυδρείο αποφάσισε οτι είναι οκ να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, αφού πλεον δεν κινδυνεύει, και μέσα σε λίγες μέρες έγινε έτσι..
Σοκ αλλά έχω δεί και χειρότερα.. έχω δει παλιούς συμμαθητές να τελειώνουν το σχολείο με παντελόνια και να αποφοιτούν απο το πανεπιστήμιο με γόβες.. οπότε όλα τα ζώα τα ίδια κάνουμε!

Συμπεριφορά 2:
όταν ένα θηλυκό έχει αυγά προσπαθεί να βρεί τα πιο απίθανα μέρη στο ενυδρείο για να αράζει και να περνάει εντελώς απαρατήρητη. Γενικά αλλάζει όλη η συμπεριφορά της γίνεται φοβερά επιφυλακτική, με δυσκολία θα τη δεις να κολυμπάει έστω και αν πρόκειται για φαί, και φέρεται αγχωμένα γενικά.
Εκτός λοιπόν απο τον πρησμένο λαιμό, όταν δεις θηλυκό πίσω απο φίλτρα, μέσα στα διακοσμητικά, σε λαγούμια και σε σοκάκια να ξέρεις.. 99% είναι σε ενδιαφέρουσα!
Δες που τρύπωσε η Μέλοου αυτή τη φορά (καλά κατάλαβες.. σε λίγες μέρες θα έχουμε στρίπινγκ φρέσκο φρέσκο, το σεξ το χασα συγνώμη..):

δώσε βάση στον πρησμένο λαιμό έχει καμιά τριανταριά ψαράκια μέσααααααα




 Αυτά προς το παρόν μη σε φορτώσω και πολύ και σε χάσω!








Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ιδέες για ενυδρείο με αφρικανικές κιχλίδες

Επειδή ξέρω οτι απο την ώρα που διάβασες για τις αφρικανικές κιχλίδες έχεις πάθει σοκ και έχεις ξεχυθεί στους δρόμους να πάρεις ενυδρείο, ψάρια, φίλτρα, λάμπες και ότι άλλο φαντάζεσαι οτι χρειάζεται...
θα σου δείξω το δικό μου και κάποιων φίλων, να πάρεις ιδέες!

Στις φωτογραφίες που θα δείς, ο μέγας αρχιτέκτονας Κ. μεγάλο το όνομά του (3 x αλελούια), έστησε το ενυδρείο για mbuna κιχλίδες, με ένα χαμηλό σχήμα ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για να είναι τα ψαράκια ορατά, αλλά και αρκετές κρυψώνες για να νιώθουν ασφάλεια -πίστεψέ με χωράνε παντού!




κάτω έχει στρώσει άμμο. Μπορείς να βάλεις και πετραδάκι είναι εξίσου όμορφο. Όταν στρώσαμε την άμμο ήταν ομοιόμορφη, ό,τι βλέπεις έχει δημιουργηθεί μετά απο σκάψιμο κυρίως των αρσενικών. Μετά το αχαλίνωτο στριφογυριστό σεξ (θα σου πω λεπτομέριες άλλη ώρα) το θηλυκό γεννά τα αυγά του σε μια προστατευμένη κοιλότητα που επιλέγει και σιγά σιγά προσαρμόζει με το σκάψιμο.
Επειδή όμως οι κιχλίδες είναι κανίβαλοι και δε μασάνε -μάλλον μασάνε όποιον να ναι ακόμα και τα μωρά τους- τα αρσενικά πολλές φορές σκάβουνε να βρούνε τα αυγά και να τα φάνε!
Δες το κυρίαρχο αρσενικό που ακούει στο όνομα Πάσσαρης, επι το έργο:


Αν τα αυγά τη γλυτώσουν, αφού τα γονιμοποιήσει το αρσενικό, το θυληκό τα παίρνει στο στόμα της και τα κρατάει στο λαιμό της για αρκετές μέρες όπου και εκκολάπτονται!!
Ναι καλά κατάλαβες γεννιούνται και μεγαλώνουν μέσα στο στόμα της περίπου 25-35 ψαράκια, μέχρι που γίνονται αρκετά μεγάλα ώστε να μη μπορεί να τα κρατήσει και να τραφεί ταυτόχρονα οπότε και τα.. φτύνει!

Στο δικό μας ενυδρείο μόνο ΕΝΑ έχει γεννηθεί φυσιολογικά και έχει επιβιώσει.. η διάσημη Ρουκέτα, την οποία βλέπεις στην μέση. Πάνω η μάνα της η Ρίγα (χαζομοιάζουνε μικρή ήταν ίδια) και κάτω ο πατέρας της ο Πάσσαρης. Τι ευτυχισμένη οικογένειαααααααα:


Επειδή όμως μέχρι και όταν η θυληκιά φτύνει ολόκληρα ψαράκια τα αρσενικά και πάλι τα τρώνε (καφρίλα) υπάρχει τρόπος να σώσεις τα νεογέννητα. Είναι μια μέθοδος που έχει και υπέρ και κατά και λέγεται striping (και γι αυτό θα σου πω άλλη ώρα). Αν είσαι τυχερός, ή τιτανομέγιστος όπως ο μεγάλος ξεγεννήτορας Κ., θα καταφέρεις να σώσεις όλα τα ψαράκια τα οποία θα μεγαλώσεις σε ξεχωριστό μέρος, για ευνόητους λόγους, μέσα στο ενυδρείο. Δες ωραίο πάρκο:




Οπότε για να στηθείς ξέρεις τι χρειάζεσαι για τα βασικά..

Πάρε τώρα λίγες ακόμα φωτογραφίες απο το ενυδρείο μας και επανέρχομαι με νέες μεθόδους και πληροφορίες.

Τα δύο βασικά-κυρίαρχα αρσενικά Πάσσαρης (κάτω ψαράκι) και Μλόκ (με τον Πάσσαρη να είναι ξεκάθαρα Ο πιο κυρίαρχος):




δες μερικά μικρά που γεννήθηκαν απο χέρι Κ. με μέθοδο striping:





Εδώ είναι ένα απο τα δύο ενήλικα θηλυκά η Μέλοου (η άλλη είναι η Ρίγα) που γεννοβολάνε αβέρτα:


Και για κλείσιμο δες φάτσα.. σου κλείνει το μάτι!!


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΒΙΚΤΩΡΙΑ - ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ 2

Επιτέλους μπήκε ο χειμώνας για τα καλά..
και στην πολυκατοικία ανάβουμε πλέον τα καλοριφέρ φούλ ωράριο.

Εκτός απο το οτι ζεσταίνεται το κοκαλάκι μου και στεγνώνουν σε χρόνο dt οι κάλτσες πάνω στο καλοριφέρ ξέρεις τι άλλο συμβαίνει με τη ζέστη ε??

Ξυπνάει η Βικτώρια!! και με το που συνειδητοποιεί που είναι φυσικά προσπαθεί απεγνωσμένα να αποδράσει για μια καλύτερη ζωή.. (ναι ξέρω έχω τύψεις που την κρατάω παγιδευμένη αλλά χάρη της κάνω χειμωνιάτικα.. θα την ελευθερώσω πιο μετά).

Δες μεγαλείο και ομορφιά









Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Αφρικανικές Κιχλίδες (Cichlidae)

Οι Κιχλίδες είναι μια μεγάλη οικογένεια ψαριών των γλυκών νερών κυρίως των τροπικών χωρών που μοιάζουν πολύ με τις πέρκες. 


Το φυσικό τους περιβάλλον είναι λίμνες και ποταμοί της Αφρικής , της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της τροπικής Αμερικής. Είναι ψάρια σαρκοφάγα ή φυτοφάγα και μερικά είδη παρουσιάζουν κατά την αναπαραγωγή έντονες σεξουαλικές διαφορές, στα αρσενικά και στα θηλυκά, που εξαφανίζονται στη συνέχεια!!
Οι Αφρικανικές Κιχλίδες προέρχονται από διάφορα μέρη. Τη Δυτική και Ανατολική Αφρική, τους ποταμούς της Αφρικής καθώς και τις λίμνες Victoria, Tanganyika  και Malawi Παρ’ όλο  το μικρό μέγεθός της λίμνης Malawi, έχουν αναπτυχθεί σε αυτή περισσότερα από 600 είδη κιχλίδων. Το ιδιαίτερο με αυτή την λίμνη, είναι ότι κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από κιχλίδες. Οι κιχλίδες της Malawi, χωρίζονται σε δύο διαφορετικές ομάδες: τα mbuna, τα οποία κατοικούν στις βραχώδεις περιοχές της λίμνης και τα non-mbuna που είναι όλα τα υπόλοιπα. 



Σε κάθε μία από αυτές τις δύο ομάδες ανήκουν πολλά διαφορετικά είδη, όμως μερικά γενικά χαρακτηριστικά της κάθε ομάδας είναι πολύ σημαντικά αν θέλεις να βάλεις κιχλίδες στο ενυδρείο σου. Τα mbuna είναι πιο μικρά, έχουν πιο ζωντανά χρώματα, είναι πιο ζωηρά και κινητικά σε σχέση με τα non-mbuna, είναι φυτοφάγα και τρέφονται με άλγη και οστρακόδερμα. Γένη που ανήκουν στην οικογένεια των mbuna είναι μεταξύ άλλων, τα Melanochromis, Cynotilapia, Labidochromis και Pseudotropheus,. Μερικά πολύ δημοφιλή γένη της οικογένειας των non-mbuna είναι τα Aulonocara, Cyrtocara, Nimbochromis, Protomelas, Copadichromis, Lethrinops κ.α.. Τα non-mbuna είναι λιγότερο επιθετικά – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου – μιας και οι περιοχές τους δεν είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη και δεν είναι σαφώς καθορισμένες. Γίνονται αρκετά μεγαλύτερα από τα mbuna, είναι παμφάγα και τα περισσότερα από αυτά τρέφονται με μικρά ψάρια.  
  Καλύτερο είναι να δημιουργήσεις ένα ενυδρείο με ψάρια από τη μία ή την άλλη λίμνη και να μην προσπαθήσεις να αναμείξεις τα είδη. Αν θέλεις μόνο  κιχλίδες από την Malawi τότε καλύτερα να έχεις ένα ενυδρείο για τα mbuna και ένα άλλο για τα non-mbuna, εξ’ αιτίας των  διαφορετικών  διατροφικών συνηθειών ανάμεσα σε αυτές τις δύο οικογένειες.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Αφρικανικών κιχλίδων είναι το χρώμα τους. Λέγεται ότι κάποιες από αυτές έχουν τόσο έντονα χρώματα που μόνο σε θαλασσινά ψάρια τα συναντά κανείς. Σχεδόν όλα τα είδη έχουν όμορφο συνδυασμό χρωμάτων και είναι απόλαυση να βλέπεις  τα αρσενικά, ειδικά όταν δείχνουν τα χρώματά τους κατά την διαδικασία του ζευγαρώματος. Πρέπει να να γνωρίζεις ότι πολλά από τα είδη εμφανίζουν φυλετική διμορφία και διχρωματισμό, δηλαδή το αρσενικό έχει διαφορετικό χρώμα και μερικές φορές και σχέδια σε σχέση με το θηλυκό. Συνήθως το αρσενικό έχει πιο φωτεινά χρώματα. Σε αυτά τα είδη συνήθως, τα νεαρά ψαράκια έχουν τα χρώματα του θηλυκού και μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να πάρουν τα χρώματά τους. Όμως δεν είναι φρόνιμο να αρκεστεί κανείς στον χρωματισμό τους προκειμένου να τα ξεχωρίσει σε αρσενικά και θηλυκά. 


 

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Κερασφόρος Οχιά στο καθιστικό σου?? Γιατί όχι!!

Τι θα έλεγες αν σου χάριζαν μια οχιά για.. παρεούλα??

Οι σόφρωνες δε θα το συζητάγανε καν.. οι open minded θα το συζητάγανε με χιούμορ και κάποιοι ίσως αποφασίζανε πως είναι ενδιαφέρουσα ιδέα!!

Η αλήθεια είναι πως το φίδι - και πόσο μάλλον μια δηλητηριώδης κερασφόρος οχιά - είναι θέμα ταμπού ακόμα και στις μέρες μας.. Υποσυνείδητα κατάλοιπα θρησκευτικού, και όχι μόνο, τύπου έχουν φέρει το θαυμάσιο αυτό ζώο στην τελευταία θέση των προτιμήσεών μας για κατοικίδιο. Αν κάποιος αντρέξει στην ατελείωτη βιβλιογραφία για το εξαιρετικό αυτό πλάσμα θα διαπιστώσει πως τα φίδια όχι μόνο δεν είναι κακά και κατώτερα πονηρά όντα, αλλά είναι ευφυέστατα και για πολλούς θεωρούνται ιερά ζώα, φύλακες του σπιτιού απο κάθε κακό, με "ευεργετικές ιδιότητες" για τον άνθρωπο (βλ. το φίδι του Ασκληπιού κλπ.).

Εμείς το εξετάσαμε, το αναλύσαμε, το μελετήσαμε και το τολμήσαμε!!

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν την Vipera Ammodytes Victoria με όλη τη μεγαλοπρέπεια και την ομορφιά της:







Ε δε μπορεί.. κάτι σου έκανε τώρα που την είδες!! Ανατρίχιασες? σιχάθηκες? μη μου πεις φοβήθηκες?? 

Λίγα λόγια για τη Βικτόρια για να σου αλλάξω τη γνώμη:
H οχιά είναι γένος ιοβόλων φιδιών, που ανήκουν στην οικογένεια Βιπερίδες και στην τάξη Λεπιδωτά. Πρόκειται για το μοναδικό ιοβόλο (και γι’ αυτό επικίνδυνο) φίδι στην Ελλάδα.
Το σώμα της οχιάς έχει σχήμα κυλίνδρου, χρώμα σταχτί προς το ξανθό και καλύπτεται από φολίδες, όπως και το κεφάλι. Επίσης, στη ράχη το φίδι έχει σκούρα σχέδια σε σχήμα τεθλασμένης γραμμής, ενώ στο κεφάλι τα σχήματα που έχει σχηματίζουν το γράμμα Χ ή Λ. Το μήκος φθάνει στα αρσενικά μέχρι 60 εκατοστά. Τα θηλυκά έχουν πιο μικρό μήκος. Το κεφάλι της είναι πιο πλατύ προς τα πίσω και διακρίνεται έντονα από το σώμα. Η ουρά της είναι κοντή. Έχει δυνατή όραση ακόμα και στο σκοτάδι, ενώ η ίριδα των ματιών της έχει την ιδιότητα να αλλάζει ανάλογα με την ένταση του φωτός. Στην άνω γνάθο είναι εξοπλισμένη με δύο μυτερά δόντια, μεγαλύτερα από τα κοινά που έχει, τα οποία συνδέονται με αδένες που εκκρίνουν δηλητήριο. 
Γεννά 10-20 ζωντανά μικρά, τα οποία έχουν δηλητήριο, η τροφή τους είναι κυρίως σαύρες, ενώ 
οι ενήλικες οχιές τρέφονται με μικρά ζώα, όπως ποντίκια, άλλα ερπετά και πτηνά.

Αυτά τα λίγα για την Βικτόρια! στον χαρακτήρα είναι αρκετά ήσυχη..!! χαχα

Ξανασκέψου το λοιπόν και δες τα φίδια με άλλο μάτι! αλλά.. με προσοχή είναι δηλητηριώδη και θανατηφόρα και δε θα διστάσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αν νιώσουν οτι απειλούνται.. Γι αυτό πάντα φερόμαστε με σεβασμό και προσοχή και ζητάμε βοήθεια αν χρειαστεί!